Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών των παιδιών έναντι του κορονοϊού, έχουν επιδοθεί από την κυβέρνηση, ενόψει της έναρξης λειτουργίας των σχολείων και εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων σε ανηλίκους.
Στη μάχη των εμβολιασμών των παιδιών μπαίνουν και 3.500 ιδιώτες παιδίατροι, οι οποίοι αναμένεται να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στο να πείσουν τους γονείς ότι το εμβόλιο για τον κορονοϊό είναι ασφαλές και αποτελεί το καλύτερο “όπλο” για την προστασία των παιδιών από τη νόσο, αλλά και ότι είναι το “κλειδί”, ώστε να παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία.
Πληροφορίες που μετέδωσε το ΟΡΕΝ, αναφέρουν ότι σε περίπου δύο εβδομάδες θα είναι όλα έτοιμα, ώστε να ενταχθούν οι ιδιώτες παιδίατροι στο πρόγραμμα “Ελευθερία”.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι παιδίατροι θα πληρώνονται από το κράτος, έναντι 20 ευρώ.
Θα δοθεί έξτρα κίνητρο στους 15-17 ετών;
Να δοθεί έξτρα κίνητρο στους εφήβους 15 έως 17 ετών για να εμβολιαστούν, προκειμένου η φετινή σχολική χρονιά να εξελιχθεί ομαλά, φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star, δεν αποκλείεται στις ανακοινώσεις που θα κάνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ να περιλαμβάνεται και μία εξαγγελία για τους εφήβους, σε μία προσπάθεια να τους δώσει το κίνητρο, προκειμένου να προσέλθουν με μεγαλύτερη συχνότητα στα εμβολιαστικά κέντρα.
Εμβολιασμοί παιδιών και από παιδιάτρους – Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη
Στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, συμμετείχε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι οι παιδίατροι αναλαμβάνουν ρόλο στον εμβολιασμό των παιδιών κατά του κορονοϊού καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν οι ίδιοι τα εμβόλια στο ιατρείο τους, όταν διευθετηθούν κάποια τεχνικά ζητήματα.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης οι εκπρόσωποι των παιδιατρικών φορέων εξέφρασαν την ομόφωνη άποψη ότι οι παιδίατροι πρέπει να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στον εμβολιασμό των νέων 12-17 ετών.
Ανακοινώθηκε μάλιστα ότι αυτό θα γίνει σύντομα και τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι παιδίατροι στο να εξηγήσουν επιστημονικά σε γονείς και παιδιά γιατί είναι απαραίτητος και ασφαλής ο εμβολιασμός.
Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός
«Καθώς είμαστε μία εβδομάδα πριν από το άνοιγμα των σχολείων, τώρα πιστεύω είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να κάνουμε μία νέα μεγάλη προσπάθεια να αυξήσουμε σημαντικά τα ποσοστά εμβολιασμού στους ανηλίκους.
Τα σχολεία μας θα ανοίξουν και θα ανοίξουν με ασφάλεια, έχουμε δει πια, μας έλεγε ο κ. Τσιόδρας επιστημονικά δεδομένα ότι το δίπτυχο μάσκα και συχνό τεστ είναι το καλύτερο το οποίο μπορούμε, είναι ο καλύτερος συνδυασμός πολιτικών που μπορούμε να εφαρμόσουμε προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι θα ανοίξουν τα σχολεία με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και σε αυτό φυσικά πρέπει να προσθέσουμε και την αύξηση ποσοστών εμβολιασμών», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της σύσκεψης.
Ο πρωθυπουργός τονίζοντας τη σημασία των εμβολίων, αναφέρθηκε στο προσωπικό βίωμα από τη μητέρα του: «Εμένα η μάνα μου -όπως ξέρετε- αρρώστησε από πολιομυελίτιδα μέσα στον πόλεμο.
Και έζησε μία ζωή μεγάλης ταλαιπωρίας από μία ασθένεια η οποία εξαφανίστηκε στη συνέχεια από προσώπου γης λόγω των εμβολίων. Νομίζω ότι καλό είναι να θυμίζουμε συνολικά στο λόγο μας ότι καμία επιστημονική ανακάλυψη δεν έχει αυξήσει περισσότερο το προσδόκιμο ζωής από τα εμβόλια συνολικά και είναι το μεγαλύτερο δώρο το οποίο έχει κάνει η επιστήμη στην ανθρωπότητα.
Δεν αναφέρομαι μόνο στο εμβόλιο Covid αναφέρομαι συνολικά στα εμβόλια. Αν και φοβάμαι ότι τους αντιεμβολιαστές δύσκολα θα μπορέσουμε να τους πείσουμε με τέτοια επιχειρήματα θεωρώ όμως ότι υπάρχει μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων που είναι έτοιμη να πειστεί», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε ότι “γνωρίζουμε ότι ο παιδίατρος επειδή έχει το ρόλο του οικογενειακού γιατρού σε πάρα πολλές ελληνικές οικογένειες ήταν αυτός που τον ρωτούσαν για το αν θα πρέπει οι ενήλικες να κάνουν τον εμβολιασμό ή όχι και πραγματικά αυτή η στήριξη των παιδιάτρων είναι πάρα πάρα πολύ βασική και εξακολουθεί να είναι”.
Η τοποθέτηση του Σωτήρη Τσιόδρα
“Θεωρώ ότι ο εμβολιασμός των παιδιών 12-17 θα παίξει καταλυτικό ρόλο μαζί με τα άλλα μέτρα στον έλεγχο της επιδημίας και στην σταδιακή αυτορρύθμιση και συνέχιση της κοινωνικής ζωής”, τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.
“Είμαστε σε μία εποχή όπου περίπου το 100% των στελεχών που κυκλοφορούν είναι η μετάλλαξη Δ. Η επιστημονική μας ομάδα αναλύει όλες τις πληροφορίες που εισρέουν από το εξωτερικό. Φυσικά αυτή η υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δ αφορά και τα παιδιά μας και για αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία τώρα που ανοίγουν τα σχολεία να τηρούνται τα μέτρα πρόληψης έναντι της διασποράς του ιού και στα σχολεία.
Μαθηματικές εκτιμήσεις υπολογίζουν ότι μπορεί να κατεβάσει κανείς την πιθανότητα διασποράς στα σχολεία κοντά στο 10% (πολύ σημαντική μείωση της διασποράς δηλαδή και περιορισμό της σε ένα πολύ μικρό ποσοστό παιδιών) με τη μάσκα, το testing και φυσικά ακόμα περισσότερο και με τον εμβολιασμό των ομάδων της οποίας αυτός συστήνεται”, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας ο οποίος ανέφερε ότι και τα τρία παιδιά του, που είναι σε αυτές τις ηλικίες, έχουν ήδη εμβολιαστεί.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν με φυσική παρουσία ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας. Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν στη σύσκεψη ο πρόεδρος Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, η πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Παιδιατρικής Αναστασία Βαρβαρήγου, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων Γεώργιος Χρούσος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Κώστας Νταλούκας, η πρόεδρος Δ.Σ Παιδιατρικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (ΠΕΒΕ) Ελισάβετ Διαμαντή, ο πρόεδρος Εταιρείας Παιδιατρικής Εκπαίδευσης και Έρευνας Κεντρικής Ελλάδας Γεώργιος Συρογιαννόπουλος και η αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Παιδιατρικής Εταιρείας (ΠΠΕ) Γεωργία Καζάκου.
Εμβολιασμοί παιδιών: Τι είπε ο Οικονόμου
Το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είχε προαναγγείλει τη συμμετοχή των παιδιάτρων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα καθώς όπως είπε, για τα παιδιά η αιχμή του δόρατος είναι οι παιδίατροι. Ανέφερε ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την οργανωμένη ένταξη τους καθώς οι παιδίατροι είναι αυτοί που μπορούν να πείσουν με τις γνώσεις τους και να κάνουν και οι ίδιοι εμβόλια.
Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι “αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πλάνο για υποχρεωτικότητα στα παιδιά. Αν απαιτηθεί, θα κάνουμε αυτό που πρέπει για ανθρώπους που εργάζονται σε τομείς κρίσιμους και νευραλγικούς”.
Εμβολιασμοί παιδιών: Τι δείχνουν τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στην ενημέρωση της Δευτέρας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους:
Για την ηλικιακή ομάδα 15-17, το 20% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού θα ανέλθει στο 23,1%. Και έχουν μέχρι στιγμή εμβολιαστεί 74.000 παιδιά, έφηβοι.
Για την ηλικιακή ομάδα 12-14, το 9,6% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού αυτό θα ανέλθει στο 11,5%. Έχουν ήδη εμβολιαστεί 36.500 παιδιά.
Ερωτηθείς εάν εξετάζονται άλλα κίνητρα, που μπορεί να δοθούν για να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο ίσως και νεότερες ηλικίες στον εμβολιασμό, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε:
“Όλα εξετάζονται τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στο να αυξηθεί ο εμβολιασμός. Bλέπουμε ότι ο αριθμός αυτός αυξάνεται, είναι κάτι το οποίο περιμέναμε ειδικά στα παιδιά, έχουμε 100.000 παιδιά από 12 έως 17 τα οποία έχουν ήδη εμβολιαστεί.
Ενημέρωση, καμπάνια θα γίνουν, γίνονται στοχευμένες ενέργειες, είδατε σήμερα την Εκκλησία. Θα υπάρξουν και άλλες τέτοιες δράσεις, αλλά πρέπει να πούμε ότι είναι αρκετά ενημερωμένος ο πληθυσμός. Ίσως πιο στοχευμένες δράσεις ενημέρωσης θα υπάρξουν στα παιδιά και ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες”.
Αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού στα παιδιά
Στους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων ηλικίας 12 ως 17 ετών, αναφέρθηκε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. “Από την καταγραφή των κρουσμάτων στον ΕΟΔΥ, όπως ήδη έχω αναφέρει στην προηγούμενη συνάντηση, παρατηρείται μία ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων πριν ακόμη ανοίξουν τα σχολεία.
Στοιχεία ανάλογα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που δημοσιεύθηκαν στο δελτίο MMWR πριν λίγες ημέρες, δείχνουν ότι οι νοσηλείες παιδιών και εφήβων δεκαπλασιάστηκαν μέσα στο διάστημα από 1/3/20 έως 14/8/21 λόγω της επικράτησης της παραλλαγής Δ, ενώ επιπλέον φάνηκε ότι οι ανεμβολίαστοι έφηβοι είχαν δεκαπλάσια πιθανότητα να νοσηλευτούν συγκριτικά με τους εμβολιασμένους” τόνισε η Μαρία Θεοδωρίου.
“Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε συνεργασία και με το Υπουργείο Παιδείας έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο, απαντήσεις για τα πιο συνήθη ερωτήματα που απευθύνουν γονείς και εκπαιδευτικοί σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών αυτής της ηλικίας.
Ανάμεσα στους προβληματισμούς, επιλέγω έναν που είναι αρκετά συχνός, είναι ο προβληματισμός μήπως ο εμβολιασμός των παιδιών γίνεται για να προστατευτούν οι ανεμβολίαστοι ενήλικες.
Σε αυτό τον προβληματισμό θα πρέπει να απαντήσουμε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που συστήνεται ο εμβολιασμός των παιδιών. Πρώτον, ο εμβολιασμός συστήνεται για την προσωπική τους, την ατομική τους προστασία και τη σωματική. Ιδιαίτερα βέβαια αυτό αφορά τα παιδιά που έχουν και υποκείμενα νοσήματα αλλά και την ψυχική υγεία για την οποία έχουμε κάνει ιδιαίτερη αναφορά.
Εκτός από αυτόν τον λόγο, πάρα πολύ σημαντική είναι η «θωράκιση» των παιδιών για την επιστροφή τους στο σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Είναι αυτό που τους κάνει τη μαθητική ζωή ευχάριστη και τους δημιουργεί και τις αναμνήσεις για τα μετέπειτα χρόνια” είπε.
“Άλλος λόγος, πολύ σημαντικός, είναι η μείωση της διασποράς του ιού ώστε να προστατευτούν τα ευάλωτα άτομα της κοινωνίας ή της κοινότητας. Υπάρχουν άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά και άτομα τα οποία έχουν εμβολιαστεί, αλλά η ανοσία τους δεν είναι επαρκής.
Και τέλος είναι η πιθανότητα της μείωσης των πιθανοτήτων να αναπτυχθούν νέες μεταλλάξεις από τη στιγμή που ο ιός δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος όταν υπάρχουν εμβολιασμένα άτομα.
Καθοριστικό ρόλο, και αυτό πρέπει να το αναφέρουμε, για την ταχεία και ευρεία εμβολιαστική κάλυψη, φυσικά έχουνε οι ίδιοι οι γονείς, οι οποίοι είναι και αυτοί που εγκρίνουν τον εμβολιασμό, ο παιδίατρος ή ο οικογενειακός γιατρός γιατί εδώ μιλάμε και για μεγαλύτερες ηλικίες και φαίνεται τον τελευταίο καιρό ότι ιδιαίτερα είναι και οι ίδιοι οι έφηβοι οι οποίοι εκφράζουν την επιθυμία για τον εμβολιασμό τους” συμπλήρωσε η κ. Θεοδωρίδου.
Το σποτ για τον εμβολιασμό παιδιών 12-17 ετών και η ανάρτηση Μητσοτάκη
Δύο αναρτήσεις για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 έως 17 ετών έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες ώρες μετά το πράσινο φως που έδωσε η κυβέρνηση για τον εμβολιασμό τους και από τους παιδίατρους.
«Ξέρουμε ότι η μετάλλαξη Δ είναι πιο επικίνδυνη, πληγώνει και τα παιδιά, ενώ οι βλάβες στον οργανισμό μπορεί να είναι μακροχρόνιες. Το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Ήδη έχουν εμβολιαστεί 130.000 παιδιά ηλικίας 12-17, προφανώς με τη σύμφωνη γνώμη των γονιών τους» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προέτρεψε τους ενδιαφερόμενους να ενημερωθούν από το emvolio.gov.gr/neoi για το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών και εφήβων ηλικίας 12-17 ετών.
Και ο πρωθυπουργός δημοσίευσε και ένα σποτ στα social media στο οποίο η Νικολέτα Μαστραντωνάκη, παιδίατρος επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ, ΓΝ Παίδων Π&Α Κυριακού, υποστηρίζει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Ξεκινά η διάθεση των self test για τους μαθητές από τα φαρμακεία
Από αύριο Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου, ως και την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου θα προμηθεύονται οι μαθητές όλων των βαθμίδων έξι δωρεάν self test από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.Πριν από την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου ,το τεστ πρέπει να πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν. Ακολούθως, το self test θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.
Το Yπουργείο Παιδείας σημειώνει ότι “ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self-test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες”. Ειδικότερα, βεβαίωση self test “οφείλουν να φέρουν οι μαθητές, που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω), ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου). Οι εμβολιασμένοι μαθητές δε δικαιούνται δωρεάν self test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος”, εξηγεί το υπουργείο.
Η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες.
Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορεί κανείς να δει συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων: https://www.minedu.gov.gr/news/49873-2-9-2021-emvoliasmos-enanti-tou-koronoioy-sars-cov-2-paidion-kai-efivon-synitheis-erotiseis-apantiseis-sxetika-me-to-emvolio